
Pazar sabahları yapmasını ve yemesini çok sevdiğim bir kahvaltı çeşidinden bahsedeceğim.Oğlum ve eşim çok severek yerler.Daha çok köy biberinin çıktığı aylarda yaparım.Her biberle olur.Benim tercihim köy biberi.Aslı lor peyniri(ekşimik) kullanılarak yapılıyor.İnanın çok beğeneceksiniz.Şu sıralar tamda zamanı.Lezzetine doyamıyacağınızı düşünüyorum.Hala'cığım çok yapardı.Allah rahmet etsin.Bu çeşninin adını hatırlıyamıyorum.Ben "PEYNİRLİ BİBER" diyorum.

İstediğiniz kadar biberi yıkıyor ve doğruyorsunuz.Tavaya zeytinyağ döküp biberleri koyuyor ve kavurmaya başlıyorsunuz.Biraz sıcak su ilavesi yapmak gerekiyor.
Biberler pişince peynir ilave ediliyor.Lor (ekşimik) konur içine trakyada.(Tekirdağ'da)Baba tarafım göçmen olduğu için onlara mahsus olan bir lezzet.Ben hellimle yapıyorum.Çok nefis oluyor.Kestigim hellimlerle tüm biberlerin üzerini kapatıyorum.Hellim iyice eriyor,suyunu çekiyor.Ateşten alıp sıcak olarak kahvaltı masasına getiriyorum.Demli bir çay ve sıcacık ev yapımı ekmeğin yanında harıka oluyor.Yazlığımda hemen hemen her sabah eşimin isteği üzerine yapılır.
Geçen sene didim pazarından keçi peyniri almıştım.Onunla da denedim yazlıkta.
Bu tür peynirle de harika oluyor.
Afiyet olsun yapacaklara....
dip not:
Trakyada acı küçük bibere çuşka denir.
çuşka biberi ekşimikle yaparlar.
27 yorum:
Sevgili Neriman, bana genelde biber dokunuyor, fakat yazin bahceden taze biberler nedense dokunmuyor. Bu yaz senin tarifini deneyecegim Cesme'de.
Tesekkürler paylastigin icin.
Sevgiler
merhaba Neriman'cım,
bunu denemeliyim. kahvaltıda bu tür değişik yiyecekler seviliyor bizde. eline sağlık.
Ankara'da oturuyormuşsun, bir gün tanışırız inşallah. Ben Konutkent-2 deyim.
Tata'cığım hoşgeldin.Nerelerde? diyordum.Bende bunu daha çok didime yazlığa gidince yaparım.Ama bizimkiler çok severler ankarada'da yaptırıyorlar.Tekirdağ'da baba tarafımdan öğrendiğim bir çeşni bu.İnan çok lezzetli olur.Denemeni isterim.Yaptıkça beni hatırla lütfen.İz bırakmak önemli.Çok sevinirim.Bahçe biberi doğal.Diğerinde hormon var canım sende bilirsin.Demek hassasiyet oluşuyor bünyede.Ne güzel olur değilmi bahçe biberi kahvaltıda çıtır çıtır.Bende çok severim.Körpesini.Sevgiler canım.
Hülya'cığım sizde hoşgeldiniz.Trakyalıyım ama Ankarada oturuyorum.Ben bilkentteyim.Çok sevinirim,tanışalım inşallah birgün olur.Bana yakınsın.Biberli peyniri mutlaka dene lütfen.Çok severiz biz.Eminim sevecek sizinkiler.Tata'yada yazdım beni hatırlarsın yaptıkca )))...sevgilerle.
Neriman'cım benimde eşim Trakya'lı. Kayınvalidemde kendi yöresel yemeklerini yapar ama hiç bundan yemedim. Birgün kahvaltıya denemek isterim çok lezzetli olduğu belli.Ellerine sağlık, sevgiler..
Çok güzel ve lezzetli bir tarif.Teşekkürler paylaştığınız için.
Sevgiler:)
Şebnem
Ebru'cuğum memnun oldum.Tekirdağlıyım tam anlamıyla söylemek gerekirse.Bir dene canım gerçekten çok basit ve çok lezzetli..sağol canım..
Sevgili yusufun annesi.Hoşgeldiniz.Sizede denemenizi söyleyebilirim.Kolay demiştim.Babaannem çok sık yapardı.Annemde öyle.Bende onlardan gördüm..sevgilerle..
Bak bende heveslendim şimdi..
Biber yemeyen göçmen görmedim ben de şimdiye kadar :)
Biz o biberlerin üstüne yumurta kırarız ve omlet gibi karıştırırız..
Ya da ekşimikle biberleri karıştırıp buzdolabında bekletirdi anneannem..Adı da ekşimikli biberdi.
Ben de deneyeceğim..
Merhaba,
bana bıraktığınız yorumdan geldim sitenize. Ben bu tarife bayılırım. Babaannem çok güzel yapar. Onlar da göçmenler, Edirne'ye yerleşmişler. Bizim buralarda çok var bu yemek:))
Siteniz çok güzel...
ben hiç yemedim bunu ama çok da merak ettim...üstelik çok açım da.. :)
bu site beni çok bilgilendirecek kanımca(yemek yapamıyorum, beceriksizim)
bana yol gösterecek: )
mama'cığım hatırladım.Blogumada koydum zaten.sağol.Ekşimikle ne güzel olurdu.babaanne o güzel elleriye yapardı.Bizde sabırsızlanırdık.Göçmenlere mahsustur zaten bu tarif canım..Tabi trakyada çok yapılır diye bilirim...sevgiler
Findukzade canım yemek yapmak sevmek ve vakit ayırmakla ilgili bir durum.Bende okul yıllarında hiç mutfak bilmezdim ama evlenince ilgim arttı,azmettim.çokda keyif aldım.Umarım sizde de böyle gelişir.Severseniz olur diyorum.Başarılar.Çok sevindim böyle düşünmene.Umarım iyi olur.Seni mahçup etmem..sorabilirsinde,yardımcı olurum canım..kolaygelsin..
Asortikçigim haklısın biberi göçmenler çok severler.Domateside. asortikçigim hatırlatman iyi oldu canım.Yumurtalısıda vardı...Annem yapar canım.değişik bir lezzet oluyor o zaman değilmi? sevinirim denersen.Olsa şimdi yine yenir ))
Neriman'c�m �ok de�i�ik bir tarif olmu� can�m ellerine sa�l�k.Ben en �ok peynirlisini sevdim,en k�sa zamanda yap�p tad�na bakaca�m.Te�ekk�rler can�m arkada��m bizlerle payla�t�n i�in.
Sevgilerin en g�zeli seninle olsun.
Sevgili arkadaşım damak tadım.Canımcım gerçekten güzel oluyor.Sağol canım desteklerin için.Varol..bende sana sevgiler gönderiyorum..
Sevgili Neriman,
Benim çalıştığım eski okulumda da çok göçmen vardı. Mutfaktakiler de bir iki kere buna benzer biberli bir tabak çıkardılar önümüze, jest olsun diye. JEsti bilmem ama biz mest olmustuk dogrusu :)
Kuslu ekmegi yaparsan sonuctan izi haberdar etsene.
Sevgilerimle.
Binnur'cuğum hoş geldin.aaa ne güzel yemişsiniz.Afiyetolsun.Tamam kuşlu ekmeği yapınca haberleşiriz..Ama bu arada blogumu ihmal etmeyinki başka lezzetleri kaçırmayın!!)))...sevgiler.
Neriman Hanım merhaba! Göçmenlerin biberli tarifleri değil mi? Bizim anne baba tarafı da Rumelili :) Kediye bitmiştiniz ya bir bakayım dedim :)Ellerinize sağlık.
Eline sağlık canım.....Selam ve sevgiler...............
Nerimancığım
değişik lezzetleri denemeye bayılırım.Ellerine ve ağzona sağlık öyle güzel anlatmışsın ki tadının çok güzel olduğu belli.En kısa zamanda deneyeceğim.
Sevgilerimle...
Bu lezzeti bende deneyecegim kisa sure icinde, elinize saglik.
Paylastiginiz icin cok tesekkurler.
Zeynep
Neriman'cigim, yore yemeklerine bayilirim. Bu tarif de cok ilgimi cekti. Yazin dedigin gibi sabah kalvatisinda, ne guzel de yenir. Cok tesekkurler ve cok sevgilerimle,
Sevgili ev kedisi hoşgeldiniz.Şirin kediniz dikkatimi çekmişti ilk bakışta.Çizim de olsa bayılırım hayvan figürlerine.Çizgi fimlerinide zevkle seyrederim..sevgilerle..
Serin mavi sağol..
Cafe gusto bende yenilikçiyim sizin gibi.İyi bir yönümüz var...sağol..
Yemekvebiz.Teşekkürler.Denemenize sevinirim..
Tuba merhaba,evet söylediğiniz benimde söylediğim gibi çok güzel oluyor...yaparsanız elinize sağlık.Hoşlanacağınızı düşünüyorum..
aaa ben bilirim bu yemeği, annem yapar, tabiiki biz de..kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir, lorla yaparız biz bunu..adı da lorlu biber dir. annem tarafı yugoslav göçmeni, demek ki balkanlara özgü bir yiyecek..
Annemle konuşurken hatırladım bizde ekşimiklisini çok severdik de nedense diğerleri daha çok yapılırdı.Yumurtalı biber,ekşimikli biber,domatesli biber,buzdolabında ki ekşimikli biber ve sanırım bilirsin Çuşka biberli acı kahvaltı sosu :))
senin için yazabilirim eğer istersen ..
Yanlızlar kıraliçesi ne güzel olur lezzeti öyle değilmi.Bilmenize sevindim..sevgiler
asortik krep ,bildikleri duymak ne güzel.sizdede trakyalık var.Ortak taraflar çok.sevgilerle..
Yorum Gönder