HOŞGELDİNİZ






Perşembe, Mart 12, 2009


TOHUM EKELİM...Bahçemizide Unutmayalımm..

Sevgili Dostlar; Geçenlerde gelen bir maili sizlerle paylaşmak istiyorum.Ne kadar çok kişi okursa okadar faydası olur diye düşünüyorum..
Tohum ekmenin tam zamanı. diyordu mail.
Bu uygulama ne kadar faydalı olur bilemiyorum ama daha sonra kaybedeceklerimizi düşündüğümüzde denemekte fayda olduğunu düşünüyorum..Evde yediğimiz meyve çekirdeklerini kiraz, kaysı, erik, karpuz, kavun vb...sonbahar aylarında (çimlenmesi için yağmurların başlayacağı mevsimlerde) pikniğe,dağa, gezmeye gittiğimiz arazilere toprağa gömüp üzerine de bir miktar su dökersek bunların bir kısmı tutacak ve doğanın dengesinin korunmasında yarar sağlayacaktır. Sebzelerde olduğu gibi, yakında meyvelerde de hibrit tohumlar yaygınlaşınca,çekirdekten ağaç yetişme imkânı ortadan kalkacak. Bu nedenle elimizi çabuk tutup ülke sathına ne kadar ekebilirsek o kadar yararlı oluruz. Meyve çekirdeklerini asla çöpe atmam.Ankara' da yürüyüş yaptığım parklara savurduğum çekirdek epeycedir.. Parklardan topladığım at kestanelerini bile yolda gördüğüm büyük bahçelere atarım.. 20 gün kadar önce evde çimlenmeye başlayan patateslerden yemek yaparken, kabuklarını biraz kalınca soyarak bahçede toprağa gömdüm.. Şimdi onlarca patates bitkim var.Yerli tohumumuzu korumamız son derece önemli.Diyor sevgili dost.
Bunları sizinle paylaşırken benimde şu an aklıma gelen bir yazıyı aktarmak isterim:
Epey zaman önce istanbuldaki erguvan ağaçlarının bu kadar çogalmasına sebeb olan mimar bir hanımın söyleşisini gazeteden okumuştum. Bu karı-koca çift istanbulu gezerken uygun gördükleri yerlere erguvan tohumlarını ekmişler..Yıllar sonra zevkle seyrettiğimiz bu ağaçlar onların eseri.Ne kadar kendileriyle gurur duysalar az diye düşünüyorum.Ne güzel bir iş başarmışlar.Buradan kendilerine sevgilerimi gönderiyorum.
Blog arkadaşım çok sevdiğim dost hatırlattı.. Hemen yazıma eklemek istiyorum.Marul, Maydanos, dereotu, soğan, nane de eksek dedi.Tamam tijen'ciğim.Çok haklısın evet bunları da ekmeye başlayalım. Ben ektim. Sıra sizde..Afiyet olsun.
Sevgilerle..
..….

10 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Hiç bir çekirdeği ziyan etmem de, birde atacak toprak bulabilsek betonon yada çöplüğün içinde.
Sevgiler...

Betül İnce dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın Neriman'cığım sen de gelen yazı eşliğinde, ellerine sağlık. Aklımda tutacağım hep.

Sevgilerimle.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Keşke herkes aynı duyarlılığı gösterebilse. Ben geçen yıl evde biriken kayısı,erik-kiraz çekirdeklerini manisa ve civarına havadan ekilmek üzere gönderdim...

Bahar geldi... Toprak altından tohumlar çıkmaya başlıyor... Yenilenme zamanı, yeşillenme zamanı... Sevgiler...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Neriman'cığım,

Çok haklısın. Tabi etrafımızda toprak bulabilirsek. Satıla satıla kalmadı zira.
Cumartesi gecesi Okan Bayülgen'in programında harika insanlar Hayrettin Karaca ile Muazzez İlmiye Çığ'da aynı şeyi söyleyip bir de oradaki seyircilere ekmeleri için tohum dağıttıklarında aklıma hemen sen ve bu girişimin geldi.
Toprak bulabilirsem söz ben de tohum ekeceğim.

Sevgilerimle,

daimamutfak dedi ki...

Sevgili Yaşamın Kıyısında arkadaşım çok haklısın elbet ama aklımızda bulunsun fırsat çıkar belki ne dersin?..sevgiler..

Betül'cüğüm yazıyı sizlerle paylaşmak fikri beni o an çok heyecanlandırdı..Elimden geldiğince bu konuya duyarlı davranıyorum..sevgiler..

Aysel'ciğim ne iyi yapmışsın..sevgiler..


Işılcığım bu yazıya yazdığıma o kadar memnunumki sizler gibi duyarlı arkadaşların çokluğu beni mutlu ediyor.Keşke çoğalsak..keşke vatanımızın her köşesi yemyeşil cennet olsa..sevgiler.başaracağız inancımı kaybetmek istemiyorum..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

çok haklısın nerimancığım. okadar çok yapıyorumki dediğini..hayalim her ektiğimle resimler çektirmek yıllar sonra (inşşş)
erguvan kampanyasınada katıldım merak etme :))) bir boğaz kızı olarak hiç görmezden gelirmiyim .ASLA !
BAHÇEMİZE (SİTENİN )2 tane ektirdim kampayyla. resimleri nasılsa yayınlıcam açtıklarında.
çok sevgiler canım.
iyi haftalar.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Neriman'cığım,

Sana ödülüm var,bloguma uğrayıp alır mısın?

Kucak dolusu sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım teşekkürler.
Ben gelen bir maili sizlerede aktarmak istedim.Paylaşımcı olursak , çevremize duyurursak çok iyi bir iş yapmış oluruz diye düşündüm.sevgiler..

Tijen dedi ki...

Domatesler, biberler de eksek? Maydanoz, dereotu, roka, taze soğan?

daimamutfak dedi ki...

Ah Tijen nasıl da unuttum yazmayı.İyiki hatırlattın hemen ekliyorum...