HOŞGELDİNİZ






Pazartesi, Aralık 03, 2012

  • SALATALIK TURŞUSU
  • Turşunun kurması da yemesi de zevkli...
  • Turşu kurmak çok güzel bir hazırlıktır benim için.Mutlu olurum.Annemin, anneannemin, babaannemin yaptığı kış hazırlıklarının devamı gibi görürüm hep.Bir  haz,bir çalışkanlık içinde hazırlarım sebzeleri. . Büyüklerimi anarak yad ederek turşu kurmayı sürdürürürüm.Anneannem şunu koyardı...Babaannem şunu eklerdi...Annem bunun miktarını böyle yapardı falan filan.....Anneme turşu kuracağım dedim.O da sanki hiç turşu kurmamış biri gibi benden tarifini istedi, anlattım zevkle.O Zaman çok kolaymış bu usul bende senin kurduğun gibi kurayım dedi. İki gün sonra turşunun malzemelerini bana tamamlattı  ve turşuyu kurmuştu , kendisinin işleri ile ilgilenen yardımcısı olan kadına bile turşu kurmuş..!!!Turşusu cam kavanoz içinde pırıl pırıl, dup duru  suyu ile nefis bir şekilde bana bakan salatalıklar eşliğinde mutfak tezgahında yerini almıştı.Bende çok mutlu oldum..Kendisi de çok beğenmişti.Şu an  benim turşum bitti .Annemin turşusu duruyor ama kıyamıyorum bitirmeye...Bu turşu Ankara'nın dişinda ufak bir tarla alıp, ekip biçen arkadaşımın tarifi . Gerçekten kıtır kıtır ve çok lezzetli.Bundan sonraki turşu tarifim bu..
  • Malzemelerini kendiniz belirleyin ben salatalık kullandım çok az biber ekledim.Öncelikle suyu tencereye koyun ve kaynatın.İçine salamura tuz ekleyin.Tuz ölçüsü size kalmış.Ateşi söndürüp suyun içine elma sirkesi az toz şeker  ve limon tuzu ekleyin. Hazırlanan turşu suyundan kaşıkla biraz alıp tadını kontrol edin.Hangi çeşninin fazla olmasını istiyorsanız onun miktarını arttırın.Bu tamamen sizin damak zevkınızle ilgili bir durum.Ben fazla sirkeli yiyemem o yüzden az koydum.Sonra  cam kavanoza salatalıkları dizin.Üzerine sıcak sıcak turşu suyunu boşaltın .Kavanozun kapağını kapatın.Hatta salatalıkların üzerine kereviz sapını koyup kapatın.
  • Salatalıkları dizerken aralarına sarımsakları serpiştirin.Hatta tane karabiberleri de serpin.Hepsi bu..Turşunun olması için çok beklemiyorsunuz .Hemen sararıyor salatalıklar.


3 yorum:

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Nerimancığım,

Nefis görünüyor turşun. Ellerine sağlık.
Ben de her sene mutlaka en az bir çeşit kurarım. Bu sene salatalık, biber, kelekden büyük bir kavanoz, yine bir kavanoz lahana, bir kavanoz fasulye, 1 kavanoz da pancar turşusu kurdum. Benimkilerde güzel olur ama büyük teyzemin (Ankarada oturuyor) kurduğu turşuların tadı başka bir güzel oluyor. Onun tarifiyle kurarım ama sanırım Ankaranın ayazı uzun süre kütür kütür kalmasına sebep oluyor. Düşüncesi bile insanın ağzının sulanmasına yol açıyor.
Sana da afiyetler olsun Nerimancığım.

MAZES dedi ki...

ellerine sağılık canım,geçen sene evde değildim ,bu sene aklıma gelen her turşu çeşidi yaptım azacık,kavanozlara ara sıra öylesiye bakıyorum şimdi ve çok mutlu oluyorum .

Betül İnce dedi ki...

Ellerine sağlık Neriman'cığım, ev turşusu gibi olmuyor diğer turşular.

Sevgilerimle.