HOŞGELDİNİZ






Cuma, Şubat 08, 2013

Ispanaklı kek...Ispanaklı yaş pasta...



Epeydir yapılmayan ama yapılıp yayınlamak istediğim tariflerimden biriydi ıspanaklı kek.
Rengi, tadı ,dokusu itibariyle çok sevdiğim yiyenlerinde nefis bulduğu bir tarif..
Akşam yapılıp dolaba kaldırdığınızda ertesi gün tadının bir o kadar güzel olduğu lezzetlerden biri.Annemin tadını çok sevdiği bu pastayı arkadaşlarım da çok sevdi. Bugün silip süpürdüler)) içindekileri de merak ederek yediler...Özellikle Oda arkadaşım Murat bey pek beğendi.Yaptıklarımın her zaman güzel olduğunu elimin ayarının tam kıvamında  olduğundan bahsedip durdu..Murat beye duygularından dolayı teşekkür ediyorum.Gerçekten memnun oldum.....
Sevgili arkadaşım ARZU ve Pervin sizlere sesleniyorum...bu blog benim değil...)))Arzu sen çok yaşa emi..Canım Arzucum canın sağolsun güzel sözlerine teşekkür ediyorum ...
Madem sevdiniz buyurun tarif burada..Aysel hanımcığım istediğiniz tarifi hemen ekledim..Yaparsanız eğer kulaklarımı çınlatın yeter...
malzemeler.
Kek hamuru:
250 gr ıspanak yıkanıp süzülecek ve sotele (öldür) hiç suyu kalmasın rondodan geçir.
4 yumurta 2 su bardağı un.1 bardak şeker.3/4 bardak zeytinyağ.1 paket kabatrma tozu.vanılya.yarım limonun suyu.bir çimdik tuz.
ara kreması:
1 kilo süt.1 bardak un.1 bardak şeker 1 vanılya hepsının tencereye kyup ateşi yakın pişirin.bildiğimiz anne muhallebisi bu.en son izdirince vanılyasını koyun.sonra soğutun ve 5 dk çırpın. pif noktası çırpmak. o zaman muhallebi daha bi nefis oluyor.
Üzeri ve içi için:5 tane kivi..ve 1 bardak çam fıstıgı içi...olmazsa fındık içi( dövülmüş)ben fındık kullandım.
Kek hamurunu yapmakla işe başlayın.önce yumurta ile şekeri çırpın krema kıvamında.
sonra sıvı yağını koyun çırpmaya devam edin. sonra kuru malzemeleri eleyın içine tahta kaşıkla yedırın hamura ve en son ıspanakları atın ve çırpın .ıspanağı iyi yedirin keke.Kelepçeli kalıpta pişirdim siz istediğiniz kalıpta pişirebilirsiniz.Yaş pasta yapmak için kelepçeli kalıp daha uygun.önceden ısınan fırında 175 derecede 40 dk.pişirdim.kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol ettim.Telin üzerine çıkartıp soğuyan keki ortadan yatay olarak 2 ye kestim. Ortasına muhallebiyi sürdüm. Kivi dilimlerini yerleştirdim ve fındık serptım.2. kek parçasını  oturtup yine üzerine muhallebi, kıvı ,fındık serptim ayrıca hindistan cevizini bolca serptim.
 Şunu da söyliyeyim tüm bu işlemleri soğuyan keki 2 ye bölünce tabanı kelepçeli kalıba koyarak yaptım. tüm işlemler kelepçeli kalıpta devam etti. En üstüne,  kekı 2 ye böldüğümde ortasından traşladığım kek parcacıklarını ufalayarak  serptim. Bu kekın daha da hoş görünmesını sağladı.Sonra pastayı dolaba kaldırdım ertesi gün tüketildi...hemde kapış ,kapış.. Kısmeti olan geldi yedi.Pastaya en son  katılan Salih bey oldu.. Afiyet şeker olsun...
Ara kreması  şu şekilde de olabılır.:
1 paket krem şantı, 1 bardak süt ile iyiçe çırpılıp dolapta bekletilir ki katılaşsın. Bu kremayı da kek arasında ve üzerinin süslemesinde kullanabılirsiniz..




2 yorum:

munevver dedi ki...

Neriman, merhaba!

Ara ara eski dostlara bakıyorum böyle.

Sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Münevver hanımcığım sizi görmek ne güzel.Sağolun.Bende ara sıra sizin bloga ugruyorum emin olun..tekrar sizin yazacağınızı düşünüyorum.umudum bu yönde..sevgiler..