HOŞGELDİNİZ






Cuma, Haziran 08, 2007

KEK TENCERESİNDE ANNE KEKİ

Bu kek anneme ait.(Sevgili anneciğim kulakların çınlasın). Kek denildiğinde hep yapılırdı bizim evde.Yıllar geçti ama annemin el lezzetini ben hala tutturamadığımı düşünürüm.Annem bu keki o zamanlar kek tencereleri vardı onda yapar ateşte pişirirdi.Kek tenceresinin kapak kısmının altında delikler vardı.kek ilk 15 dk.pişer sonra hatırladığım kadarıyla annem o delikleri kapagı çevirerek açardı.Kek pişince de tencereyi ıslak bir örtünün veya mutfak havlusunun üzerine oturturdu.Kek tenceren de ılınınca kolaylıkla çıkması için bu yöntemi uygulardık.Lise yıllarımdan kalma bir kek tarifi bu.Okuldan gelince mis gibi evi kek kokusu sarmış halde bulurdum.Mutlaka annemin gene günü var derdim.Annem şip şak yapıverirdi bu anne kekini.


Ben keki kek tenceresinde pişirmedim ama o günleri hatırladım şimdi yazarken.Hemen bir dilim aldım çayımla beraber bu nefis kekin tarifini sizlerle paylaşmaya başladım.Mutlaka hemen hemen tüm kekler aşağı yukarı birbirine benziyor.her kadının hayatında annesinin keki mutlaka vardır.kekimi yerken, çayımı yudumlarken bu kekin kokusu tadı beni aldı eskilere götürdü.Ben şu an o yıllarda masa başında ders çalışıyorum.Canım anneciğimde kapıdan bana sesleniyor!!
-Neriman bir dilim daha istermisin.?
-Evet anne getirirsen yerim..(Ne tembelmişim!!!Kendim almıyorum bakarmısınız!!)
Şİmdi tarifine geçiyorum.
1 su bardağı yoğurt(Ben süt kullandım)
1.5 su bardağı şeker
3 su bardağı un
4 yumurta
Bir küçük margarin. genelde sana olurdu(Bazende 1 bardak ayçiçek yağı koyardı)
1 kahve kaşığı karbonat(Ben 1 paket kabartma tozu kullandım)
1 limon kabuğu rendesi
yarım limonun suyu(Karbonat kullanacaksanız )
1 paket vanilya,2 kaşık kakao
Yumurta ile seker çırpılır tahta kaşıkla,o zamanlar böyleydi.mikser yoktu.Yağ etitilir ılıtılır(Ben 1 bardak zeytinyağ koydum.ama sanada nefis oluyor belirteyim) ve yumurtalı karısıma ılave olunur.Süt konur.sırasıyla un elenir kasık kasık keke ilave edılır.kabartma tozu,limon suyu limon kabuğu rendesi konur.Hep kaşıkla karıştırılır. Hamurdan 5-6 kaşık ayrılır. Bu kısma da kakao eklenir. Kek tenceresi yağlanır unlanır hamur boşaltılır .Kakaolu hamur en üste dökülür ve bıçakla üstü derince karıştırılır.Kısık ateşe kek oturtulurdu.Ben bu keki yeni aldığım mehtap marka ortası delik kek kalıbında pişirdim.Annemden kek tenceresini almıştım.Ama depoda olduğu için tembellik yaptım çıkartamadım.Bu keki Keşke kek tenceresinde pişirseydim diyorum.Daha nostaljik olurdu.Bu kadar anıyı hatırlamışken keşke!!!

5 yorum:

Hülya dedi ki...

Ne güzel pişirip anlatmışsın.Ben de sanki okuldan geldiğim günlere gittim bir an;)
Misss gibi kokular sardı şimdi burayı...
Misss...))

HULYA dedi ki...

Sevgili Neriman,
Birkaç gündür sitene bakamadım bir sürü güzel şey eklemişsin.Yeni tarfilerinden hemen haberim olsun diye rss feedini toolbarıma ekledim.Böylece daha sık ziyaretine gelebileceğim.Hepsi de birbirinden nefis olmuş.ellerine sağlık.Sevgiler

Hülya dedi ki...

Size merhaba demek için uğramıştım ama baktım ki dün yazdığım yorum görünmüyor:(Herhalde bir yerde yanlışlık yaptım...
Kekiniz beni çocukluğuma aldı götürüverdi hemen;)
Sevgiler...

tata dedi ki...

Sevgili Neriman, neler yapmissin yine böyle? Pizzalar, sufleler, et yemekleri, eh tabii tatli da lazim. Ben de cok severim bu anne kekini. Delikli tencerem de var, Cesme'de. Yazin kekler hep orada piser, eskiler hatirlanir, anneli günler yad edilir.
Annene de sana da sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Sevgili Hülya evet 2 defa yorum bırakmışsın.Canım benim çok duyarlısın,bu halin bana benziyor.Çok memnun oldum.Canım cumadan bu yana blogla ilgilenemiyordum.Hastahanede tahlillerim vardı.salı günü ancak girebildim.Mesajını şimdi yayınladım.Özür...Sevgilerle.

Hulya'cığım duyarlı arkadaşım beni bloguna eklemen beni çok memnun etti.Bende eklemeyi becerebilsem yapacağım ama ..inşallah onuda zamanla yaparım diyorum.İnsanın yabancı bir blogda ismini görmesi ayrı bir hazmış bunuda kavradım.Bunun içindirki ikinci kez teşekkürler canım..Bu konuda çok duyarlısın..Blogunu sık sık ziyarete geliyorum haberin olsun.Öptüm kızını ve seni...

Çok sevgili arkadaşım tata,
Eski tip kek tenceresinde ne güzel pişerdi annemizin keki.Kokusu bile bir başka güzel. Bu duyguyu yaşatabildiysem ne mutlu bana.
Canım teşekkür ederim.Duyarlılığına..sevgiler..