HOŞGELDİNİZ






Salı, Temmuz 24, 2007

vişne reçeli...
Vişne reçelini rahmetli kayınvalidem çok güzel yapardı.
Yalova'da yapılan reçellerin tadı bir başkaydı o yıllarda.. Benim için şimdide aynı.
Kayınvalidemden öğrendiğim bu reçeli sizlerle paylaşmak istiyorum.
1 kilo vişne
1,5 kilo toz şeker
4-5 damla limon suyu
1 çay bardağı soğuk su (Vişneler çok iri ve çok sulu ise suyu eklemeyebilirsiniz.)
Vişneleri yıkayıp, ayıklayıp saplarını çıkarttım.Çekirdeklerini de çıkartıp tencereye koydum.
Üzerine toz şekerini koydum 4 saat beklettim.Sulanmıştı.Ateşe koyup 1 çay bardağı suyu ilave ederek kaynattım.5 dakika kaynayan reçelin altını kapattım.Ocaktan indirdiğim reçel soğudu.Tekrar ocağı yakıp reçel tenceresini ateşe oturttum 20 dakika kaynattım ocaktan almadan 4 dk.önce 4 damla limon suyu damlattım.Limonunuz yoksa içine 1/4 çay kaşıgı limon tuzu katabilirsiniz.Vişne ekşi olduğu için limon suyunu veya limon tuzunu fazla koymuyorum.Vişnenin tadını dahada ekşi yapıyor.
Reçelimi indirmeden vanilyayı ilave ediyorum.Reçel vanilya takviyesiyle mis gibi kokuyor.
Dikkat edilecek noktalar:
Reçellerimde hep tahta kaşık kullanurım.Reçelin köpüğünü tahta kaşıkla hep yediririm.Köpüğü alıp atın.Reçeliniz daha parlak olur.
Reçeli kavanozlara doldurup soğumasını bekliyor ve ağzını sıkıca kapatarak ters çeviriyorum.Reçelimiz loş ortamda saklanırsa uzun müddet dayanır ve şekerlenmez.Reçelin hava almaması lazım.BUnlar püf noktaları.(Birde reçeli çok kaynatmayalım rengi bozuluyor.)
Reçelin kıvamını anlamamız için şöyle bir deney yapabilirsiniz:Bir çay bardağının içine su dolduruyorum.Reçelden bir damla içine akıtıyorum.Eğer dağılmıyorsa reçel olmuştur.
Ateşte suyunu çekmesi için fazla tutulan reçel ağdalaşıyor.Ekmeğe sürümü zorlaşıyor.

5 yorum:

damak tadı dedi ki...

Sevgili Neriman'cığım,
Kayınvaliden nurlar içinde yatsın canım,mekanı cennet olsun.
Ne kadar güzel böyle duygularla kayınvalideni anman canım.Senin melek gibi bir huyunun belli olduğu zaten anlaşılıyor canım.
Reçelinizi afiyetle güzel günlerde yersiniz inşallah canım arkadaşım.

Kocaman öpüp sevgilerimi gönderiyorum..

Sonja dedi ki...

Ellerine saglik canim. Kisliklar hazir desene. Bir ortak tarafimiz var seninle. Benim anne tarafim da Trakyali. Sevgilerimle Sonja...

tata dedi ki...

Sevgili Neriman'cigim, nasil imrenerek baktim receline bir bilsen!
Burada visne cok, fakat satildigini pek görmedim. Ayrica tadi Türkiye'deki gibi de olmuyor. Size afiyet olsun!
Sevgiler

lezzetlilerim dedi ki...

Vişne reçeline bende bayılırım. Ellerinize sağlık. Bende sizi beklerim.
hoşçakalın

daimamutfak dedi ki...

Sevgili Gül'cüğüm her zamanki tatlı sözlerinle onere ediyorsun teşekkür ederim.
İçten sevgilerimi yolluyorum.

Sonja'cığım çok sevindim.Sende bendensin demek.Bu kültürden gelen yemek zevkimiz aynı olmalı? öyledeğilmi.
Sevgilerimi yolluyorum.

Tata'cığım keşke buralarda oluversende geliversen sabah kahvaltısına.Siz, ben, çay,börek,kek,reçeller...ne iyi gider...anlatamam..keşke..

Lezzetlilerim hoşgeldiniz.Beğenmenize sevindim.
Teşekkürler..