HOŞGELDİNİZ






Perşembe, Temmuz 05, 2007

Doğal vişne suyu...

Çoğu blog susmuşken bende hareket var!!! nedenmi? Eee bahçede meyveler var..
Vişne suyunun hazırını katiyyen içemem.Bana çok ekşili gelir.
Enteresan bir durum evde yapılanı rahatlıkla içebiliyorum.Anlayamadığım bir durum.
Sabahın serinliğinde elimde bahçe merdivenim vişne dalları arasında kayboldum.
Öyle büyümüşlerki anlatamam.Adeta kiraz gibiler.İçleri çok sulu belli!!!
Sabah kahvaltısını vişne suyu ile yapmalıydık.Topladığım vişneleri önce suya tuttum kevgir içinde,sonra da saplarını çıkarıp temizledim. Dallı olanlarını ayıkladım.
Çekirdeklerini çıkartmadan büyük bir tencereye aldım. Soğuk suyunu koydum. Kaynamaya başladılar.İyice kırmızı suyunu saldılar.Kepçe ile suyunu havalandırıp,havalandırıp o hoş rengini seyretmeye doyamıyordum. Ne özlemişim vişneyle birşeyler yapmayı anlatamam. Ben seviyorum böyle yaşamı.Anladımki kocaman bir çiftlikte meyve ağaçları arasında yaşamalıyım.Onları toplayıp toplayıp kurutmalıyım. Reçeller yapmalıyım. Kavanozlara koyup raflara kaldırmalıyım. Geçip karşılarına renk renk kavanozları seyretmeliyim. Suyunu sıkıp doğal içmeliyim. Meyveli kekler, turtalar yapmalım. Dostları burada ağırlamalıyım. Onlara bunları yedirip içirmenin keyfini yaşamalıyım.
Aaaa ben bunları düşünürken vişne suyu olmuştu. Aceleciydim. Hemen olsundu. Ben hülyalara dalarken vakit çabucak geçmiş vişne suyum olmuştu. Ateşin altını kapatıp soğumaya bıraktım. Vişne suyu ılınmıştı. Vişneler suyun dibine oturmuştu. Keyiflerine diyecek yoktu. Onlarda anlaşılan benden memnundu.Gülümsedim onlara.Yavaşça suyunu sürahiye boşaltmaya koyuldum.Onların rahatını bozmadan usulca sürahiyi doldurdum. Hemen soğuması için buzdolabına kaldırdım. Rengi müthişti.Bu tabiatın rengiydi benim için..İçimi yaktı kırmızısı.Bir bardak doldurup içtim. Buz gibiydi.Hiçte ekşi gelmedi.Dolaptan alıp derin kaseye koydum. Biraz su ekledim.Şeker kattım. Bizimkiler şekerli severdi.Karıştırdım.Şekeri iyice erittim.Tekrar bir başka sürahiye alıp soğuttum.İçecek hale geldiğinde üzerine buz doldurdum.
Artık hazırdı.Sofraya gururla sunuldu.Bardak bardak iştahla içildi.Ne zaman toplanıp yapıldı soruları geldi.....Sadece gülümsedim..

Kalan vişne tanelerini kevgirden geçirdim.Ağzı kapalı bir kaba aldım.Atamazdım!!.Belki bir tatlının içinde sevilerek yenirdi kimbilir!!!!..

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Ablacığım henüz tam yazılarını inceleyemedim ama en kısa zamanda detaylı yazılarını okuyacağım. Yemekler çok lezzetli görünüyor şuanda.Yapmış olduğun tarifleri deniyeceğim,denedikten sonra düşünce ve damak tadımmı bildirmek istiyorum, eminimki hepsi birbirinden lezzetlidir. Ellerine sağlık. Nilifer.

tata dedi ki...

Allah Ademle Havvayi yarattigi zaman, dünyayi cennet haline getirme ve bakip koruma isini verdi onlara. Bu nedenle biz onlarin cocuklari, hep bahceyi, dogayi seviyoruz. Dogadan uzaklastikca ona daha fazla özlem duyuyoruz. Herkesin hayalinde bir bahceli ev, ya da sende oldugu gibi bir ciftlik vardir. Yillar önce bir yazi okumustum, ölümcül hastaligi olanlarla ilgili, orada arastirmaci su sözlerle bitiriyordu yazisini:
"Ilginctir ki tüm hastalarin meslekleri ne olursa olsun son günlerinde yapmak istedikleri isler hep bahce bakimi ve ciceklerle ilgilenmekti."
Bu yasam sekli bizi sehirlere atsa da biz doga sevgisinde birlesiyoruz, degil mi güzel arkadasim?
Bunca lafin üzerine de buz gibi bir visne suyu icilir! Ellerine saglik.
Sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Benim tatlı sekreterim,Nilüferim.
Ne güzel buraya iz bıraktın.İnşallah dener ve beğenirsin.Seninde yeni blogcun hayırlı olsun.Katkım oldu.Çok mutluyum.İnsan hayatında izler önemlidir.Yıllar sonra bir vesile ile hatırlanmak insanca yaşamın hoşluğudur.Tatlım bunları yaz biryere...Sanatçı ruhunla birikimlerini aktarmanda tuzum olduysa ne mutlu bana..Sevgilerini akıttığın tablolarını görmede sabırsızlanıyorum ben..

daimamutfak dedi ki...

tata'cığım çok doğru,Ama onların torunları,hatta torunlarının mirasçısı bizler dogaya ve onlara ihanet ettik.Tahrib ettik ve etmeyede devam ediliyor bu güzel cennet...Çok üzülüyorum.İşte ekolojik denge bozuldu.Açlık kuraklık başladı.Taaaa orta asyadan kuraklık yüzünden göç ettiğimiz asırlar öncesini düşündümde, ürktüm bir an.
Evet bahçe,bağ işleri yani toprak anayla uğraşmak hayat veriyor canlılara.İnsan uğraştıkça iyi enerji alıyor.Ne büyük nimet bilene toprak.Neler yetiştiriyor,ne atsan bitiyor..Topraktan geldik,toprağa dönecegiz...Sevgili arkadaşım benim..Hoşgeldin sefalar getirdin.Dur bir bardak buzlu vişne ikram edeyim.Ne dersin?

Adsız dedi ki...

Önceden olsa ekşi diye vişne ile pek ilgilenmezdim ama yazınızı okuduktan sonra daha bi içim gider oldu bu arada keki denedim düz fırın tefsisinde yaptım bi dahakine sizin verdiğiniz ölçülerdeki kek kalıbında yapacağım gerçekten vişne ne kadar da güzel tat verdi maşallah kekime yeni tarifleri ve yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum

daimamutfak dedi ki...

Feyza'cığım ne mutlu oldum anlatamam.Vişneyi sevmende katkım olduğu için.Denemenede ayrıca sevindim.Tabiki vişne keke nefiz bir tat katar.sağol canım..Teşekkürler..

Hülya dedi ki...

Ne hoş bir duygudur bu yaradanın bize sunduğuna ihtimam göstermek.Onu dibe çöktüğü kaseden alırken bile gösterdiğin o ihtimama,dallarını bize uzatmış,meyvalarını bize cömertce sunmuş tabiat anaya gösterdiğin hürmete ağzım açık okuyakaldım.Sen okuduğum son kitap gibisin.
Çok şaşırdım...
Sevgilerimle...

Leziz Tarifler dedi ki...

Neriman'cım,
Çağırmışsın geldim, vişne suyundan içmeye. KaraOrman kekini yemeye de gelmiştim ama yorumum sana ulaşmadı mı?.
Sen de benim gibi doğal şeyleri çok seviyorsun. Çok şekersin. Sevgiler...

Leziz Tarifler dedi ki...

Neriman'cım,

Demin yazdığım yorumda, kara orman keki için olan yorumumu göremediğim için öyle yazdım.. Sonra bir daha girince yayınladığını gördüm. Hemen not bırakayım dedim.. Sevgilerr..

Oya Kayacan dedi ki...

En çok sevdiğim vişneler annemin vişne reçellerinde veya benim vişneli votkalarımda... Bir de vişneyle karışık kırmızı meyve reçelleri yapmaya bayılırım. Vişneli ne bulsam yerim. Ben vişne seviyormuşum yahu. Gelsem senin ağaçları da yerim gibi duruyor.

daimamutfak dedi ki...

Hülya'cığım hoşgeldin.Keşke imkanım olsada buz gibi vişne suyu ikram edebilsem siz değerli dostlarıma.Ne çok isterdim anlatamam.Yazında beni şaşırttı,mahcup oldum.Bilmemki !!!sahi başarılımıyım.Ne mutlu senden duymak.Kendimi yazar gibi hissettirdin.Bende kendime şaşırdım şimdi...

Feyhancığım sende hoşgeldin arkadaşım.O değer verdiğim notuna karşılık vermezmiyim hiç.Beni tanımamışsın.Yorumuna teşekkürler..

Sevgili oya ne güzel sizide burada görmek.O hoş anlatımınıza bayılıyorum zaten.Ben tüm meyveleri,sebzeleri herşeyi seven bir kadınım.Onu bunla,bunu şunla karıştırır dururum.Evdekiler bıktı uydurmalarımdan..hele geçen sene kuzenimin düğünü için Tekirdağdaydım.Baktım dolapta tüm meyveler kalmış.Kimse yüzüne bakmıyor..erik,vişne,kiraz,üzüm..vs..hepsini karıştırıp kokteyl reçel yaptımdı..ne tattı anlatamam!!! yemelere doyamadıydım..HHaa şu kuvakvaklar demiştinya termaldeki havuzda vardı tabi..ne hoştur o sessss.Kuvakvakvak kuvakvakvak kuyruğun nerede?
harırladıgım bir ilkokul şarkımızdı..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Neriman'cığım,
Sen çok şanslısın canım,bahçenden taze taze meyveleri ve sebzeleri toplayıp onlarla hoşca vakitler geçirip,dilediğin gibi onlara mutfağında lezzetler veriyorsun..
Komposto türlerini oldum olası hiç sevmedim ve de içemem ama meyve canavarı olarak ekşiliklerine bakmayıp hepsini yerim herhaslde..))Şimdi buradan baktığımda vişne suyun öyle harika göründükü bana canım çekmedi desem yalan söylemiş olurum.Hele de senin elinden çıkmışsa isterse şerbet olsun canım anında hepsini içerdim..Sen sevgini katıp gönülden yaptığın için tüm yiyeceklerini kimbilir ne kadar nefis olmuştur canım canım arkadaşım benim..Seni çok seviyorum ve öpüyorum..

Günlerin hep böyle mutlu ve cııl cıvıl geçsin canım..

Sevgiler

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Nerimancigim cok nefis hazirlamisin serin,serin icilir simdi.Recellerden en cok visne recelini severim,ama burada visne bulamiyorum maalesef belki vardir ama ben rastlamadim hic.Neyse ellerine saglik.Gorusmek dilegiyle.

Selamlar.Serap

Ocean dedi ki...

ama kıskanırım ben bu vişne sularını afiyetle içenleri yahu:)))) çok güzel görünüyor vişnelerde suyuda. Senin blogu ilerideki zamanlarda yemek kitabı olarak kullanmayı düşünüyorum. Bana yardımcı olabilecek o kadar çok bilgi var ki ellerine sağlım neriman abla.

daimamutfak dedi ki...

Sevgili Serap nerede oturuyorsun ? söyle hemen sana vişne yollayayım.Gitmezmi? gider..Sağol.

Gül teşekkür ediyorum birdaha birdaha..kelimeler bende bitti,nasıl teşekkür edeceğim bu yazıya?...bilmemki..Sevgilerimi yolladım..Aldınmı?..

Ocean Gel içmeye..Bak şimdi nasılda hoşuma gitti bu anlatamam..Sevgiler.

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba Neriman,ellerine kollarına sağlık çok güzel olmuş.Ben de 2 gün önce vişne suyu yaptım ama kaynattıktan sonra biraz da şeker ilave ettim.Şekerle de çok az kaynattım.Şimdi senin tarifini okuyunca şekerlisi acaba çabuk mu bozulur diye düşündüm.Beni bilgilendirirsen sevinirim.
Sevgilerimle...

daimamutfak dedi ki...

Cafe merhaba bir haftadır blogda yoktum.Yazınızı şimdi gördüm.Ben doğal olarak kendi tadıyla kaynamasından yanayım.Sizin gibi yaparsam mideme dokunuyor.Şekersiz uzun dayanır tabi ama böyleside olabilir.Bizim evde meyve suları dayanmıyor.İyi bir tüketici var evde!!..Reçel de yapıyoruz ama bozulmuyor değilmi?..sevgiler