HOŞGELDİNİZ






Salı, Temmuz 10, 2007

Ev yapımı vişne konservesi...
Meyvelerin marmelat ve reçel dışında nasıl değerlendireleceğini sizlerle paylaşıyorum.
Umarım yardımcı olmuşumdur.Bundan mutluluk duyarım.
Rumelide tüm meyvelerin konservesini yaparlar.Kışın özellikle ramazanda makarnanın veya böregin yanında iyi gider.Size sadece bir kavanoz konserveyi açıp kaseye koymak kalıyor..Afiyet şeker olsun..


Hala'cığımdan öğrenmiştim. Çok marifetli bir hanımdı.Tüm meyvelerin konservesini yapardı.(Şeftali, kayısı, vişne, armut..vs..)
Kocaman yakılan ateş üzerine kazan konurdu.İçi su doldurulurdu.(Peçka denen bir ocak türü vardır.Yemekler orada pişerdi.Konservede orada yapılırdı)
Ayıklanan meyveler su ile karıştırılır.Kepçe kepçe paşabahçeden alınan ağzı sıkıca kapanan çam kavanozlara doldurulurdu.Kavanozlar ters çevrilerek kazanın içine aralıklı olarak dizilirdi.Su kavanozun üzerine çıkacak şekilde konulurdu.
Ateş yakılır su iyice ısınır ve kaynamaya başlar.Fokur fokur eden sesi hala kulağımdadır.Biz şimdiki evlerimizin mutfaklarındada yapabiliriz.Kavanozlar asla çatlamaz.2 saat veya 3 saat kadar kaynayan konserveler ateşten alınır ve soğutulur.Kilere kaldırılır.Kışın bulunduğu yerden alınır ve kullanılır.
Buradaki en önemli olay, kavanozlar asla hava almayacak şekilde kapatılır.Hava alan konserve bozuluyor.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Neriman'cığım,
Ne kadar içten detayları bizimle paylaşmışsın canım..Yazdıklarını okurken sanki karşımdaymışın da bana izah ediyormuşun gibi geldi..
Vişne'nin ekşimsi tadından dolayı olsa gerek,severek bende yerim bu meyveyi..Vişne likörünü ise kuzenim çok güzel yapar ve yaz kış mutlaka evinde bulunur..Şimdi görünce hatırladım canım..
Umarım vişneyle yaptıklarınızı mutlulukla güzel günlerde tüketirisiniz.Şimdiden ellerine ve gönlüne sağlık,tatlı arkadaşım..

Sevgilerimle,

daimamutfak dedi ki...

Gül'cüğüm sende çok sıcak ve samimi olarak yazıyorsun.Bende sana teşekkür ederim.sağol.İnşallah...sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Harikasin Neriman,
Ben gecen yil cok yapmistim bu sene visne yok bizde. Insallah seneye. Önerilerin icin tesekkürler sevgiler...

Ayrica Yalovadaki cinar agacini bilmiyorum ama Türkiye´ye gelisimde mutlaka gidip görecegim.
Sonja

daimamutfak dedi ki...

Sonja'cığım bu sene buralarda vişne bol.kayısı yok nedense.Demekki vişne yılı bizde.
Yalova özellikle termale gitmeni şifalı sulara girmeni vede atatürkün kaldığı köşkü görmeni çok isterim.Ayrıca onun bir hikayeside var istersen yazarım...Türkiye'ye geldiğinde ankarada bana da beklerim...

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
daimamutfak dedi ki...

Anonim,lütfen siyasi amaçla blogu kullanmayalım.Bu özel bir ricamdır.

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Neriman,
vişneli tariflerinin hepsi çok güzel! Vişne ile ilgili bir tarif uygulamadan önce sizdeyim. Reçel, şurup ne ararsam var burada.
Paylaşımların için teşekkürler.
sevgilerle

Hülya dedi ki...

Vişne ile ilgili soru alırsam etrafımdan"Lütfen bana sormayın.Neriman daha iyi bilir."diyeceğim emin ol.Bu ne hakimiyet arkadaşım.Bu konuda fahri bir diplomayı çoktan hakettin sen...Emin ol...
Sevgiler...

Asortik Krep dedi ki...

Peçka dedin beni öldürdün..
Bizde ocağa peçka deriz :) de.

daimamutfak dedi ki...

Ayşeciğim sağol canım.yararlı olabildiysem ne mutlu bana..sevgiler..

Hülyacığım sende sağol.Elimden geldiğince değerlendirdiklerimi paylaştım.Yazınla beraber yüzümde tebessümler oluşturdun.mutlu ettin...Böyle düşünmene gerçekten sevindim..sevgiler kocaman

Asortikçiğim aynı kelimeleri duymak insanı nasılda mutlu ediyor değilmi arkadaşım.Seninle paylaşacak daha çok kelime var gibi...sevgiler sana..