HOŞGELDİNİZ






Pazartesi, Temmuz 02, 2007

VİŞNELİ KARA ORMAN KEKİ....
Şimdi vişne zamanı hadi kek yapalım...
Bahçemdeki vişnelerin iyice olğunlaştığını görmek beni hayli keyiflendirmişti.
Yerimde duramıyordum,Hasad başlamalıydı.Hemen topladım.

Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm kara orman kekini hatırladım.Taze vişneyle ne güzel olurdu.Birde kendi mahsulüm olunca tadı yemelere doyulmazdı.Hem akşam üstü gelecek ağır misafirim anne'çiğime hazırlamalıydım.Tariflerimin olduğu kara kaplı(Benim eski vefalı anılarda kalan tatlar) defterimi açtım.(Herzaman imdadıma yetişen defterim benim)Sana hamur işleri kitabından aldığım tarifi uygulamaya başladım.Aynı tarife lezzet derğisinde de rastlamıştım.Benim tarifim biraz daha değişik.

Malzemeler.
*3.5 su bardağı un.
*1 aida çay bardağı süt
* 1 aida çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı toz şeker
125 gr eritilmiş soğutulmuş sana(Bir büyük sananın yarısı)
1/2 su bardağı zeytinyağ.
1 paket çikolata
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşıgı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
1 tutam tuz.
2 paket şekerli vanilya
1 paket ülker kakao ..(3 kaşık).(Ülkerin 25 gr.lık poşeti)
Üzerini süslemek için pudra şekeri.(Ben dekor şekeri kullandım)
Bir kase çekirdekleri çıkarılmış vişne.

Kekin yanında yemeniz için sade dondurma..
Ayrıca 26 cm ortası delik kek kalıbı(Ben yeni aldığım zenker kek kalıbımı kullandım)
Yumurta ve diğer malzemeler oda sıcaklığında olmalı..

*Yumurtaları,şekeri bir kaba alıp mikser yardımı ile krema haline getiriyorsunuz.İçine sana ve zeytinyaĞını koyup mikserle çırpmaya devam ediyorsunuz.Sütü,yoğurdu ilave ederek karıştırıyorsunuz.
Ayrı bir kapta tüm unlu malzemeleri elekten geçirip karıştırıyorsunuz.(Kakao dahil).Ben kakaoyu fazla yoğun koymadım.Evdekilerin isteği üzerine.(Siz yoğun kakaolu seviyorsanız tarifte 5 kaşık kaka0 diyor.)Kekin hamuru tarçın renginde oldu.Fazla kakao kullanmadığım için.Ama kek piştiğinde rengi kakao rengindeydi.Bu arada fırını yakıyorsunuz.Fırın ısısı 180 derece olmalı . Kek 40 dakikada pişiyor.

(Dip not:lezzetli ve güzel olan kekin üstü çatlar)

Kuru malzemelerı,krema haline getirdiğimiz malzemelerle karıştırıyorsunuz.Fazla kariştirmayalım.Artık bu aşamada tahta kaşık kullanıyoruz.Üzerine çikolata rendeliyoruz.Hamura karışmasını sağlıyoruz.Temizlediğimiz, çekirdeğini çıkarttığımız vişneleri kekin üzerine yayıyoruz.Biraz basırıp hamurun içine girmesini sağlıyoruz.
Fırına veriyoruz.Kekin pişip pişmediğini anlamak için ben bıçak batırırım.Bıçağa hamur yapışmaz ise kek pişmiştir.Kekiniz fırındayken hiç açmayın,kek sönmesin.İnanın bu kek tam 40 dakikada oluyor.Fırını ayarladım ve hiç bakma ihtiyacı bile hissetmedim.(Kek 40 dakikada yanmaz.Bu düşünceyle hareket ettim)

Fırından çıkarttığım kekimi 10 dakika soğuttum.kekinizi sıcakken kalıptan çıkartırsanız kek parçalanıyor.Soğuyan kekimi kalıbı ters çevirerek servis tabağına aldım.Vişneler dibe inmiş,çok hoş bir görüntü oluşmuştu.



Hep kakaolu pastalara çikolata-kakao-vişne. üçlüsü çok yakışır.Kara orman kekini yapmayı bana düşündürende bu olmuştu.
Hiç yanılmamışım rende çıkolata ve vişne ağızda nefis bir tat bırakıyor.
Mutlaka denemenizi öneririrm.
Biraz uğraştırıyor olsada,biz hanımlara bu hiçte zor değil ..Kek dendiğinde aklıma ilk gelen vişneli bu karaorman keki olacak..İyikide yapmışım anneciğim bayıla bayıla yedi,Yaptığın kekler içinde en nefislerinden biriydi dedi.

Soğuduktan sonra üzerine dekor şekeri serptim.Sıcakken serperseniz şeker eriyor..
Keki çok sevdiğimi artık öğrendiniz sanırım.Kek canavarıyım ben..
Sizlere söz vermiştim bende anısı olan ,iz bırakan kekleri (karakaplı defterden) anlatacak yazacaktım..Devam ediyorum bende yapmaya,yayınlamaya,sizlerle paylaşmaya...

22 yorum:

tata dedi ki...

Sevgili Neriman, harika bir kek olmus gercekten, annen hakli begenilmiyecek gibi degil, hele visneler tazeyse hele bir de kendi bahcendense...
Sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Vallahi tata'cığım haklısın.Vişnelerin içi nasıl dolu dolu anlatamam..çok büyümüşler olgunlaşmışlardı.Tembellik yapmayayım ilk ürünüm kek olsun dedim.Bakalım vişnelerimle daha ne lezzetler yapacağım!!! yapıp yayınlamakta sabırsızım..Canım güzel övgüne ve desteğine herzaman teşekkürler..Sevgilerimi yolluyorum canım.Keşke yakınlarda olsanda tatacığım bu lezzetleri berabercek paylaşsak.Ne mutlu olurdum ikram ederken anlatamam..

Selen dedi ki...

Merhaba Iade-i ziyarete geldim:))
Keki goruncede bayildim.Hemen denemeliyim harika gorunuyor ellerinize emeginize saglik...hmmmm.hemen deneyecegim.
sevgiler

Adsız dedi ki...

kek çok nefis görünüyor. keşke geçen gün pazardan almış olduğum vişneler kurtlu çıkmasaydı. bu kış yine marketten alacağım dondurulmuş vişneye kaldım galiba :(

ellerinize sağlık,
selin
http://selince.selinozgur.com

Adsız dedi ki...

Sevgili Neriman'cığım,
Resimlerden de görüldüğü harika bir kek olmuş, canım ellerine sağlık.Bende vişneli pastalara bayılırım canım.Dün akşam bende farklı bir tarif yapıp arkadaşıma götürmüştüm canım.Ellerine ve o güzel gönlüne sağlık canım,kimbilir anneciğin ne kadar mutlu olmuştur.Sen bulunmaz bir arkadaşsın canım Neriman'cığım..

Sevgilerimi gönderiyorum..

daimamutfak dedi ki...

Damak tadım.Sevgili arkadaşım benıim için ne güzel düşüncelerin var.Biliyormusun çok mutlu oluyorum.Nasıl teşekkür edebilirim sana bilemiyorum.Son cümlen beni çok duygulandırdı.Sanal arkadaşlık ne hoşmuş meğer.Arar oldum yazılarını inan..evgilerimi gönderiyorum kucak dolusu...



Selinciğim vişne çok çabuk kurtlanan bir meyve.Dalında tabiki.
Üretici zamanında toplamazsa vişneyi kurtlanıyor.Yaşamayla denenmiştir.Vişne ağacım var belki okumuşsundur.Tecrübeyle sabit benimki...sevgiler..ha vallahi yakkında olsak ikram ederdim...

Adsız dedi ki...

merhaba kekede vişneyede bayıldım ellerine sağlık.

Ocean dedi ki...

senin vişneli kekinde ağzımın sularını akıttı göl oluşturdu:) ama rejim yapmam lazıııımmmmmm:((( gelinliklere sığamicam yoksa :))hoşgeldin sayfama hoşbuldum sayfana:) nazar boncukları safranbolu çarşısından:) kendi çekimim:)umarım beğenmişsindir.

Adsız dedi ki...

Merhaba kekiniz maşallah çok güzel gözüküyo ellerinize ve emeğinize sağlık hemen denemek istiyorum fakat ben biraz acemiyim bu tarz kek kalıplarında kekimin dışı pişsede içi pişmiyo ve taşıyo içini pişireyim derken dibi tutuyo yarın annemin toplantısı var bu keki yapmak istiyorum ama pişirmede umarım hüsrana uğramam zencefil kullanmasam nasıl olur?

daimamutfak dedi ki...

Ayşeçiğim hoşgeldin sayfama..Sağol.


Canım hayırlısı olsun.İnşallah gelinliğini giyersin.Zayıflık , şişmanlık mutlulukta önemli değil.Yeterki gönüller bir olsun canım.Sana mutluluklar dilerim.İnşallah haberimiz olur.Nazarboncukları çok yakışmış.Nazarlardan korusun allah seni canım..


Feyzacığım hiç merak etme severek, isteyerek yapılan işten hayır gelir.Başaracağını düşünüyorum çünki isteklisin canım.Kek taşıyorsa kabı dardır.Zencefil benim kattığım bir çeşni.Sen katmayabilirsin.Hadi bakalım dene inan memnun olacaksın.Benide haberdar et...Başarılar canım..

Leziz Tarifler dedi ki...

Neriman'cım,
Nazik davetini atlamadım hemen geldim. Aslında ben sana önceden de uğramıştım ama sen kapını çekip gitmiştin canım...:))))
Bu kek bence de süper olmuş. Neden dersen, zencefil var ya o zencefil ben hastasıyım ve her şeye çok yakıştığını bilirim. Özellikle elmaya ne yakışır. Vişnede de harika olmuştur. Kolestorlu düşürür, kanı temizler, metabolizma hızını arttırır.
Ellerine sağlık.Bu tarifini deneyeceğim en kısa zamanda.
Sevgiler....

Ferhanca dedi ki...

kek çok güzel gözüküyor vişneli oldumu zaten ayrı bi güzel ellerine sağlık....

daimamutfak dedi ki...

Sevgili feyhancığım blogda yeniyim herşeyi çabayla öğreniyorum inanırmısın.Zaman ise çok yetersiz çalıştığım için.İşten ara sıra girsemde, sonradan ne yapmıştım kimi okudum unutuveriyorum .Yeni yeni kişiler aklımda kalıyor inan.Blog tuhaf birşey.Kusuruma bakma sen benim.Kasıtlı hiçbirşey olamaz inanki.Sevgili gül bana öyle candan davrandiki anlatamam bazen onada gidemiyorum ama o hep gelip tatlımı tatlı mesajlarını bırakır.Karşılık hiç beklemez bu onun en tatlı bende iz bırakan özelliğidir.Canım lütfen alınma,Kapım hep açık gelenlere.Sizleri çok seviyorum duyarlı ve nazik arkadaşlarım benim.Keke gelince zencefili ben kendim ilave ettim tarifte yok.İyide etmişim.Faydalarını biliyorum.Bak lütfen gel buraya çoookkkkkkk sevinirim.Ay içime dert oldu şimdi vallahi...

daimamutfak dedi ki...

Sevgili ferhancığım hoşgeldin sende..ben vişneyi tatlılara çok yakıştırırım.Allah ne güzellikler yaratmış değilmi.Kıymetini biliyoruz çok şükür.Sevilerle..

Selma Alkan dedi ki...

Merhaba Neriman abla sitene hemen bir baktim nefis kek tarifleri eklemissin.. hepsi birbirinden lezzetli gorunuyor ama en guzeli bu visneli pasta canim cekti dogrusu ellerinize saglik sevgilerimle..

daimamutfak dedi ki...

Canım selma hoşgeldin.Gençleri seviyorum ben.Canımcım henüz daha başındayım bazen yaptığım şeyleri fotolamayı unutuyorum.Bazende aksilikler oluyor.Şimdi ise yaz fazla uğraştırıcı tarifler yok.Ceple çekiyorum.Çektiklerim karanlık oluyor.O gün yayınlayacağım tarif mahfoluyor.İşte sıkıntılı bir durum ama ben yılmıycam diyorum...devam..gençleri yakalamak lazım öyledeğilmi ama?.Canım gel buyur beklerim..

Hülya dedi ki...

Birkere sen de bana ait birşeyler var.Ekşimik tadını bilmek var,nene demek var,hoşmelimden yana yürümek var.Hatta höşmelimin hikayesinden etkilenip çocuğuna isim koyacak kadar tozutmuş ben seni tanıdığıma çok ama çok sevindim.Gerçi ben seni epey bir vakit olmuş tanıyalı.Doğum günün bile benim oğlumla aynıyken sana sıkı sıkı sarılmak geldi içimden...
Ya da şimdilik yazılarımı göndereyim...
Sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

İnsanın kendi yetiştirdiğini yemesi kadar güzel bir şey olamaz.. İçinize sinerek yemişsinizdir eminim. Çok da lezzetli görünüyor, elinize sağlık..
Sevgiler,
Esra

daimamutfak dedi ki...

Hülya'cığım ne diyeceğimi şaşırdım,elim ayağıma dolandı yanımda olsan kekelrdim sanırım.Ama yazmak gerek senle aynı duyğularda olduğumu bildirmem gerek.Allahtan elim işliyor.Ne sevindim bu nesaja bilemezsin.İnsanların böyle uzakta olupta, yakında olması ne farklı şeymiş. Anlatamam.Ne samimi yazmışsın,ne içten duygular bunlar..bende sana sıkıca sarılıyorum. Arkadaşım diyorumm..Gene gel,hep gel,herzaman kapım açık.Canım sağol...içten selamlar..

daimamutfak dedi ki...

Esracığım gerçekten haklısın.Öyle gönül huzuruyla yedimki anlatamam.Tarif edemem.Blog arkadaşlarımın ve senin ağızlarınızın tadı bozulmasın......sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Neriman'cım,

Hay Allah,
Aslında sana yorum bırakmamıştım. Yazayım diye geldim baktım, blogda bir kapı resmi "Allah Korusun Evimi" gibi bir yazı vardı, tatile gittiğini düşünerek yazmadım...:)))
Dolayısıyla kendini bunun için üzme lütfen. Olmayan yoruma cevap vermen nasıl mümkün olsun. Zaten öyle de olsa, ben bakmam o tarz şeylere..:))) Hayat kısa...:)))
Kocaman sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

Feyhan'cığım açıklaman için teşekkür ederim.Haklısın vallahi..Üzmeyelim canımızı herşeye değilmi ama?...bendende kocaman selam..