HOŞGELDİNİZ






Perşembe, Temmuz 03, 2008

Gül Reçeli..<a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhexZll96MSXspoNo-veSVF9lRw-FbToLHEOAJkDihe2NAOlPMhaICDZlq7OrZxoicO9T9Wyu7pqLWwdNzFhU3Wx8Nl2kq4wzfUq7r5vic0bHTaoDnM8D7QKhvJO83inVZgTzbg3GeINO0/s1600-h/Resim0238.jpg">

Reçellik güller mayıs ayında çıkar.Bu pembe reçellik güller Bahçemin ön kısmında açtıkça açıyorlar.Her sene beni reçel yapmaya iten şey kokularıdır.Mis gibi koku bırakırlar, sabah sabah kahvaltı sofrasında aklımızı başımızdan alırlar.Her sabah gün ağarınca bahçeden toplarım toplarken dikkat edilecek husus gülün tüm yapraklarını parmaklarınızın arasına alıp kök kısmındaki beyaz kısmı kesip atmaktır.Bu işin püf noktası.Zira beyaz kısımlarla kaynatırsanız reçel acı olur.Toplanan güller bir kavanozda biriktirilir.(Bu biriktirme işi 3-5 gün sürer.)Güller yıkanır ve süzülür sakın süzme suyunu atmayın reçel yaparken bunu kullanıyoruz.Süzülen güllerin üzerine 1 çay bardağı kadar toz şeker döküp ovuyoruz.Bunun sebebi gül yapraklarını yumuşatmak.
Sonra dinlendirmeye alıyoruz.Gül yapraklarının ne kadar olduğuna gelince tahminen 200 diyebilirim. Varsın gülünüz çok olsun. Reçelde bol yaprak hoş oluyor.
Tencereye 1 bardak su koyup güllerimizi içine atıp haşlıyoruz.
Ayrı bir tencerede de 1 kilo şeker ve 1 su bardağı suyu kaynatıyoruz biraz fazla kaynasın hafif koyulaşsın.Sonra haşlanan gülleri de katıp ağır ateşte kaynatıyoruz.(Şunu söylemek isterim : Kaynatma esnasında gülün rengi yeşildir. Ne zamanki içine limon suyu ilave edilir işte o an rengi inanılmaz bir biçimde aniden pembeye döner. Beni mest eden işte bu işlemi seyretmek.)reçelimi İndirmeden önce 1 limonun suyunu ilave ediyoruz.
İşin çok önemli bir kısmıda reçeli fazla kaynatmamak.Kaynatırsak gül yapraklarının rengi kararıyor.Ayrıca çok fazla ağdalı oluyorki bu da reçelin ağdalaşmasına kaşıkla alımının zorlaşmasına sebeb oluyor.Kokusu da bozuluyor.
Artık bu güzel gülün mevsimi bitti.Ne yazıkki..

Bu hoş kokulu gülden şurupta yapıyorum.O da harika bir içecek oluyor.Mis gibi kokuyor.
Aynı işlemi tekrar ediyoruz.Gülleri topluyor altlarını makasla kesip beyazlarını atıyoruz .Yaprakları biriktiriyoruz.Cam şişede ve buzdolabında tutuyoruz.
Sonra Gülleri ovuyoruz şekerle,ve limon tuzuyla.
Suyu kaynatıp ılıtıyoruz.Pet şişeye güllerimizi koyup üzerine ılık suyu döküyoruz.Buzdolabına koyuyoruz bir kaç güz beklesin alıp süzelim.Tekrar cam kavanoza koyup dolaba kaldıralım.İçmek istediğimizde içine şakar katıp arzuya göre tatlandıralım.
Bu durum isteğe bağlı.İsterseniz şeker ve suyu tencereye koyup aynı anda kaynatıp ılıtıp güllerle beraber kavanoza konulabilir.

8 yorum:

Tijen dedi ki...

İstanbul'da mayıs ayında Nişantaşı'nda falan gül yaprağı satanlar olur. Keşfettiğimde nasıl sevinmiştim.

Selma Alkan dedi ki...

Neriman ablacim ellerine saglik ve iyi kandiller dilerim

daimamutfak dedi ki...

Hiç duymamıştım. Bulunca insan ne sevinir hak veriyorum sana.Kokusu ne hoş değilmi?Kokladıkça koklayası geliyor insanın..

Selma'cığım sağol.Seninde kutlu olsun.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ NERİMAN HN MERHABA.
Nazik ziyaretinize tşkkrlr.
Bahçenizdeki güllere,tüm güzelliklere selam olsun.,Elinize ve emeğinize sağlık.Çok severim kokularını ve reçelini..

istanbuldan sevgiler. NuNu

Ferhanca dedi ki...

Nerimancım, gül reçelini tam kıvamında kaynatmak zordur, sen püf noktalarını vermişsin herkeisn harcı değil..ellerine sağlık ev gül reçeli harika olur anneciğim yapardı ben çocuckken aynen senin gibi kıvamında kaynatırdı ben daha hiç denemedim önce has gül bulmak gerek.canım çok öptüm..

daimamutfak dedi ki...

Sevgili nunu'cuğum hoşgeldin.
Sağol.

Ferhan'cığım çok haklısın. O an öyle zorki.Kıvamı kaçarsa kokusu bile olmuyor değilmi?..Bahçemdeki has gül yüzünden reçel yapışım..Kıyamıyorum yaprakların heba olmasına.Çok çabuk dökülüyorlar. Bitiveriyorlar.Ömrü çok az..

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Merhaba,

Ben gül recelini çok severim.Ama yapamadım hiç. Sizin anlatımınız da öyle güzelki... Ellerinize sağlık.
Yakın olabilseydik de elimde küçük bir kase kapınıza gelseydim:)))Eskiden güzel komşuluklarda olduğu gibi kahve kalmamış,tuz kalmamış,şeker kalmamış sizde varsa gibilerden bende gül reçelim kalmamış derdim sizde varsa:)))))

Sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

Zerrinciğim nede güzel anlatmışsın.Ne güzel ifade etmişsin o hoş komşulukları.Keşke komşum olsaydın.İnanın çok ama çok isterdim sizinle komşu olmayı.Ev alma komşu al der hep annem..Bende katılıyorum bu çümleye.Komşuluk benim içinde çok önemli.Gül reçelinin aşamalarını yazdım aslında..seneye gül zamanı sayfam size ilham verebilir bu konuda ne dersin komşucuğum..sevgilerle..