HOŞGELDİNİZ






Perşembe, Mayıs 31, 2007

 

TAZE YAPRAK ÇIKTI..ANNEMLE YAPRAK SARDIK...(Organiklere devam....)
Bahçe ürünlerine devam. Bu seferki üretim Annemin bahçesindeki asma'dan toplanan yapraklarla
yapılan yaprak sarması. Annemin sarmaları çok meşhurdur. Bir yiyen bir daha arar. El lezzeti
denen şeyde bu olsa gerek.
Annemin bahçeye ektiği ASMA bu sene bolca yapraklandı.Annem, annesinin bahçesindeki asmaya alışık.Genç kızlığından gelen bu alışkanlığı kendi bahçesinde de sürdürmek istedi.Yıllarca asma dikti bahçeye tutturamadı.Nedendir bilmem yetiştiremedik!!.Benimde uğraşmama rağmen olmadı.Her sene 3-4 adet fide ekerdik hep kururdu.Sonradan öğrendik ki dikilen filizlerin dip kısmını iyice çiğnemek gerekliymiş.Kökü hava almamalıymış.Dikerdikmez de sulamak gerekliymiş,sonrasında da bol su verilmeliymiş.Neyse efendim çok şükür bu sene asmamız nazar değmesin çoştu,hayat buldu yıllardan sonra. Pazar günü yaprakların çoğaldığını görünce
ki pazarda da yaprak çıkmış dayanamadım.
-Hadi anne yaprak saralım dedim. Trakya da anneannemin bahçesinde bulunan asmadan sarılan dolmaların lezzeti hala damağımdadır. Anneannem biber dolmasını yapar kalan pirinci de asma yaprağını sarmada kullanırdı. Sarmaları aynı tencerede biber dolmalarının üzerine dizerdi. Çok hoş bir lezzettiki anlatılır gibi değil. Annemle o günleri hatırlayıp konuşa konuşa sarmamızı yaptık.
Tarif oldukça basit ve göz kararı.
Ben size mümkün olduğunca ölçü vermeye çalışacağım.
2 bardak pirinç ayıklanıp yıkanır.
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Bol rende kuru soğan(3 edet)
Kuru nane,Dolmalık fıstık (1 paket)
Sarı kuru üzüm (3 yemeklik kaşık)
Tarçın isteğe bağlı.Ben dolmada sevmiyorum koymadık.
ve bol zeytinyağı.(Annem derki yağ dolmada parlayacak.)
Asmadan yapraklar toplanacak.)))
Tüm malzemeler çigden birbiriyle kariştırılır. Ateşte bir iki kere karıştırılır.
Yapraklar yıkanıp tabak içine serilir, içten biraz alınıp yaprağın kök kısmına konur. İki tarafından alınan yapraklar ortaya getirilip malzemenin üzerine kapatılır ve sarılır.
Tencereye asmadan alınan filizler dibe yerleştirilir. Sarmalar bunun üzerine dizilir.
Asma filizleri dolmaya mayhoş bir tad veriyor. Enfes oluyor.
Sarma işlemi bitince dolmaya su verilir. Sıcak su dolmaların hizasına kadar konur.(Hatta biraz daha aşagıda tutulur.)Bildiğiniz gibi etli sarma küçük küçük sarılır. Zeytinyağlılar annemin deyimiyle kalem gibi olmalı)). Bizimkilerde öyle oldu efendimmm, sonra
sarmaların üzerine cam tabak kapatılır. Hatta sarmaların bu aşamada üzerine biraz yağ gezdirilebilir.(Eğer içine yağ az geldiyse koyun).Ateşe tencere oturtulur. Sarmalar ağır kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Dolmanın suyu çok önemli. Fazla verilen su dolmaların mama kıvamında pişmesine sebep oluyor. Bu püf noktasını bilince dolma yapmak kolaylaşıyor. Afiyet şeker olsun efendim...
Posted by Picasa

9 yorum:

Adsız dedi ki...

hımmm nede güzel görünüyor sarmalarınız ,sunumda harika ellerinize sağlık şimdi geçtim bloğunuza ve hemen gezmek istiyorum ,kolay gelsin :))

daimamutfak dedi ki...

Sevgili Ayşe,Teşekkür ederim.Çalışınca blog işi beni bayağı zorluyor.İstiyorumki güzel şeyler çıkarıp ,paylaşayım.Umarım bloğumu beğenirsiniz.Elimden geldiğince bu dünyada olmaya çalışıyorum.ve bloğları zamanım elverdiğince dolaşıyorum.Bende şimdi sizin bloga gittim ama maalesef giremedim.Sistem hatası vardı,en kısa zamanda ziyaretinize gelecegim.Sizede kolaylıklar dilerim.Sevgilerle...

HULYA dedi ki...

Sevgili Neriman,
siteniz çok güzel sık sık ziyarete gelirim artık.Sarmalar harika görünüyor.Ellerinize sağlık.
Sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Hülya hanım bende herzaman beklerim.Buyurun..Teşekkürler..Sevgilerde benden..

Adsız dedi ki...

Dolmalar harik agözüküyorlar sevgili Neriman.Yaprakların tam zamanı iken bol bol yapıp değerlendirmeli diye düşünüyorum.
Tekrar ellerine sağlık..

Sevgiler

tata dedi ki...

Sevgili Neriman, ne güzeldir taze toplanip yapilan sarmalar. Annenin de senin de ellerinize saglik. Afiyetle yemissinizdir umarim.
Sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Sevgili damak tadı yaprak zamanı dedeğiniz gibi,taze taze öyle lezzetli oluyorki.O mayhoş taze ekşilik benim hoşuma gidiyor.Zaman alsada değiyor..

Tata'cığım yorumunu şimdi gördüm.Kek tarifime de bırakmışsın sağol.Annem asma'yı çok sever.Annesininde bahçesinde vardı o yüzden belki.Kendi bahcesinde asma edinene kadar çok uğraştı durdu.Bir türlü tutmuyordu ektiği asma.Bu sefer başardı bu sene mahsulu aldık canım .Artık yaparız...sağol canım..

saniye dedi ki...

SAYFANIZ ÇOK GÜZELMİŞ:) SARMALARDA ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK
YARIM BENDE SARACAM AMA HER ZAMANDA RESİM ÇEKİP YAYINLAMAYI UNUTUYORUM:)))

saniye dedi ki...

SAYFANIZ ÇOK HOŞ SARMALARDA ÇOK İŞTAH KABARTICI:))ELLERİNİZE SAĞLIK